tisdag 13 september 2016

Lilla smycket av Patrick Modiano

Titel: Lila smycket 
Författare: Patrick Modiano 
Förlag: Elisabeth Grate Bokförlag
ISBN: 978-91-8649-735-4
Original titel: La petite Bijou
Språk: Svenska
Antal sidor: 128
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: "Minst tolv år har gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Chatelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa."

Artonåriga Thérése tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning ned i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag fick den här boken av en av våra stamgäster på jobbet som vet att jag tycker om att läsa, så himla gulligt. Jag hade inte hört talas om Patrick Modiano innan han fick Nobelpriset. Det är inte ofta jag känner till Nobelpristagarna faktiskt. När de sedan har kommit till Stockholm för Nobelfestligheterna har jag faktiskt träffat en rad av dem som fått priset i litteratur då de alltid bor på mitt jobb. Men nu har jag läst min första bok av Modiano. Jag har inte läst så många nobelpristagare men min känsla är att Lilla smycket är en lättläst bok för att vara en nobelpristagare. Jag inbillar min liksom att de ska vara långa och inte så lättsmälta, jag kan såklart ha fel men det är  en känsla jag har fått helt enkelt.

Jag har lite blandade känslor för den här boken. Min första tanke var att jag inte riktigt fattar denna bok, jag hinner liksom inte med i alla hopp som sker tillbaka fram och tillbaka i tiden, den blir för rörig ibland trots det korta sidantalet. Efter ett tag känner jag att ja det händer inte så överdrivet mycket i den.

Miljöbeskrivningarna däremot är fina, jag älskar Paris och staden spelar  en viktig roll i den här romanen. Modiano beskriver dess gator så himla stämningsfullt och vackert, jag känner dimman och dunklet. Har man inte varit i Paris vill man dit och har man varit där vill man tillbaka.

Det är inget fel på språket för det är faktiskt fantastisk och visst det är en sorglig historia men den berörde mig inte så mycket faktiskt. Lilla smycket handlar om ensamhet, saknad och sorg men jag blev inte så berörd som jag kanske hade velat bli. Visst blir jag berörd av den lilla flicka som Thérése är barnvakt åt med de bisarra föräldrarna, men inte mer än så fast jag egentligen borde av Théréses öde.

Betyg: 3 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.